jueves, 18 de junio de 2009

Titus Macci Plaute (Vida i obra)

El millor comediograf llatí, va neixer a l'Umbria i va treballar a TRoma en diversos oficis.
Les seves Comèdies estan inspirades en arguments grecs i amb personatges vestits a la grega per aixó s'anomenen fabulae palliatae, en el desenvolupament dels arguments demostra però gran inventiva.
Els personatges son convencionals , paràsits que adulen per obtenir invitacions a menjar, esclaus astuts que solucionen els problemes amorosos del seus joves amos enganyant els pares, soldats fanfarrons que queden ridiculitzats, pares tirànics, fills llibertins i malgastadors, errors d'identitat per la semblança de dues persones etc.



El llenguatge: Inclou elements de la parla popular i familiar, humorisme, inventa paraules noves i jocs de paraules que fan riure al auditori. Cicero va dir d'ell que si les muses parlessin llatí triarien el llenguatge de Plaute
L'estil de gran vivesa i naturalitat, coneix els gustos del poble roma i sap crear situacions de força còmica i embolics de desenllaç imprevisible.
Els arguments: L'estructura de les comèdies de Plaute es caràcteristica de les comedies d'embolic, titpiques situacions de la vida diaria de Roma amb esclaus enginyosos, amos joves i enamoradissos, noietes innocents o a vegades no tant, matrimonis desavinguts, soldats fanfarrons que queden ridiculitzats, confusió i errors per al semblança de dos personatges etc.
Destaca sobretot la incorporació dels pròlegs, versos capdevanters de l'obra que expliquen una mica l'argumetn i que recita un personatge al·legoric o bé un deu. Els versos del proleg dormen un acrostic que conté el titol de la comedia. Els personatges , Debem a Plaute la creació de personatges que han estat caracteristics, el parasit, el senex, el buco, el pseudolus (esclau) etc.
El vestuari i el calçat eren caracteristics de cadda personatge així el public els reconeixia només sortir, pel seu color de vestit (els esclaus de vermell) i per les marcares.
La seva producció teatral va ser molt amplia però només s'han conservat 20 comèdies. Entre les que han arribat fins a nosaltres podem distingir diversos tipus de comèdies.
Dramàtiques
Captivi: (ELs captius) Un esclau es fa passar pel seu amo per aconseguir la seva llibertat
Menaechmi (Els dos memecmes) Comedia d'Errors en torn a dos bessons
Intriga
Miles gloriossus (El militar fanfarró)
Mostellaria (La comedia del fantasma) entorn a una casa encantada
Pseudolus (Pseudol l'eclau mentider i intrigant)
Embolic
Asinaria (la comedia dels ases)
Interes psicològic
Aulularia (la comèdia de l'olla) que va inspirar l'Avar de Moliere
Tragicomedies
Amphitrio (Amfitrio) Zeus es fa passar pel marit d'Alcmena i Merfcuri pel seu criat Sosia

No hay comentarios:

Publicar un comentario