jueves, 18 de junio de 2009

Caio Petroni Arbiter

Petroni era un noble de l'època de l'emperador Neró, portava una vida de vici i refinament malgrat pero que no era dissipador i disbauixat.

A la cort de Neró va tenia fama de bon gust fins el punt que l'emperador només es deixava guiar per ell, la qual cosa li va costar la gelosia de Tigel·li, que el va acusar davant lemperador de la seva amistat amb en Encavi.

Nero en la seva crueldat el va fer detenir i ell incapaç d'esperar la justícia del emperador es va tallar les venes.

La seva novela esta escrita en prosa i en vers i entra dins el tipus de novel·la picaresca i d'aventures, el seu llenguatge es vulgar i ple de dites populars, vulgarismes i incorreccions gramaticals com correspon als personatges i evidencia la dissocciació entre la llenhguas vulta i la vulgar.

Satirico: La seva unica obra de la qual nomes ens han arrivbat els llibes XV i XVI i un fragment del XVII narra les aventures de Encolp un jove dissolut en companyia dels seus tres amic tan poc escrupulosos com ell.

El fragment mes llarg que ha arribat fins a nosaltres es el sopar de Trimalcio on s'explica un festi ridícul a casa d'un ric incult i groller.

No hay comentarios:

Publicar un comentario