jueves, 18 de junio de 2009

Publi Virgili Maron




Havia nascut a prop de Mantua l'any 70 a C. però va estudiar a Cremona i a milà despres va anr a Roma a perfeccionar els seus estudis de retòrica.

Massa tímid poer dedicar-se a l'oratoria va cultivar els estudis de filosofia seguint les idees d'Epicur. Va entrar al cercle d'August i es convertí en el poeta preferit de la cort.

Les Bucòliques o Eglogues son 10 poemes breus sobre la vviuda pastoral escrits en forma dialogada al estil de Teocrit de Siracusa.

Els pastors canten els seus amors i les sevs malaurances, altre vegades dos pastors rivalitzen en forma de concurs poetic mentres que un tercer actua com a jutge.

La bucolica IV en la qual Virgili parla del naixement d'un fill de Pol·lió canta l'adveniment d'un nen que durà a la terra una nova era, s'ha pretes veure en aquest poema una profecia del naixement de Crist.

Les Georgiques Poema èpic didàctic en quatre llibres el primer llibre esta dedicat a l'agricultura en general, el segon al cultiu de la vinya en particular, etercer llibre es dedica a la cria dels animals domèstics i el quart a la cria de les abelles

Aquest llibre que va escriure per encarrec de Mecenes, pretn dun doble objectiu, crar una obra poetica que esta expressada amb realisme i precissió, sense cuaure en la monotonia i el segon objectiu es l'elogi de la vida camperola i i animar al retorn de la vida camperola en petites propietats.

L'Eneida Obra cabdal de l'Epica Romana consta de 12 cants on es narren les aventures d'Enees des que va sortir de Troia escapant a l'incendi fins la seva arribada ales costes d'Italia passant per Sicilia i també per Cartago. A partir del cant VII es narren les peripecies d'Enees i se seva guerra contra els Rutuls i el seu rei Turn que pretennen expulsar-lo del seu territori.

L'Eneida combina loa tradició romana d'un passat legendari, la inspiració homerica i la personalitat del propi Virgili per crear el que serà a partor de llavors el poema nacional de Roma

El llenguatge es elegant i harmonios am nombroses figures retoriques i comparacions, es mostra com un gran coneixedor de la literatura grega i romana anteriors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario