viernes, 19 de junio de 2009

El genere epistolar

La epistola familiar Ciceró
Les cartes de Ciceró son la correspondencia mes extensa que s'ha conservat, es troben unes 900 cartes de les quals 100 son dirigides a Cicero per altres corresponsals. que s'han publicat a 4 col·leccions.

Cartes ad familiares 16 llibres que estan clasificades èl nom del destinatari, son cartes dirigides a la familia i als amics.
cartes ad Atticum constituiexen la correspondencia de 25 anys entrte Cicero iel seu millor amic, que era le seu editor.
Cartas ad Quintum Fratrem: en tres llibres
Cartes ad Brutum: dos llibres de correspondencia amb l'assessi de Cesar.
La corresppndecia de Cicero editada en trenta set llibres te un valor historic incalculable, La vida politica, religiosa, social i cultural de Roma , el s caps dels partits, els dirigents i les transformacions de l'estat., toit passa per les eves pagines.
La publicació d'aquestes cartes ha fet que alguns critics ataquin les idees politiques i les actituds de Cicero, pero cal dir que les cartes estaven escrites per la lectura privada, l'estil es familiar, conversacional amb termes i cites en grec i la seva sintaxi es menys rigorosa i lleugera, perden en perfeccio formal pero guanyen en frescura i gracia
La epistola poetica
Horaci i Ovidi
Horaci
A mñ´ss dela seva poesia lirtica i les les satires va escriure també en hexametres dos llibres d'Epistoles,
El primer llibre contre 20 cartes, el segon nomes 3
Les epistoles d'Horaci son posteriors a la seva obra lirica i de les satires, El poeta qwue ja te un bon prestigi troba en l'epistola un espai comode per desenvoluparles sevs reflexions sobre la societat, la moral i la cultura, pero ara sense cap intenció satirica.
El llibre primer te com la resta dela seva obra una dedicatoria aMecenes, en qel que li diu que a la seva edat li plau mes la filosofia que no pas la lirica.
El primer llibre tracta de temes de moral en la seva vessant practica.
El segon llibre (3 cartes) molt llargues s'ocupa de questions literaries.
La primer epìstola dirigida a Augusta tracta dela baralla entre antics i moderns conte reflexions i i judicis criticas osobre alguns autors i geners literaris especialment sobre el teatre.
La tercera dirigida ad Pisones es coneguda amb el nom d'Ars Poetica.
Es la obra mes important d'Horaci ila que mes importancia ha exercit a l'edat mitjana es com un tractat de Poetica, consta de 476 hexametres i ha estat repartida de diferents maneres pels estudiosos, aquesta es la divisió mes ajustada i clara. .

Consells generals sobre l'art d'escriure (unitat de l'obra, eleccio del tema, composicio etc.)
La poesia epoica i la poesia dramatica (metre, caracters, musica etc.)
Tecnica dela poesia i la cultura general (ñla inspiració, ewl treball, dignittat de la poesia, funcio social, critica etc)
Ovidi
La dificultat d'enquadrar les obres d'Ovidi creix al en les seves epistoles poetiques.
Heroides i Pontiques estan escrites en forma epistolar i per aixo formen part d'aques t genere pero totes dues estan escrites en distics elegiacs i encaixen en el geners de l'eegia de tipus amoros la primera i de tipus doloros la segona.
Les heroides: son cartes amoroses dirigides per famoses heroines als seus amants, aquest era un tema nou ala literatura llatina, es també innovadora per la manera com tracta l'antiguitat vinculada al present. , s'ha comparat les seves heroines amb granscoqietes de l'epoca d'august
L'estil es retoritzant i erudit caracteristiques que comencen amb ovidi i que s'accentuaran als poetes posteriors.
Pontiques quatre llibres amb un total de 46 cartes escrtites de l'exili als seus amics i añ a seva dona.
A totes les cartes demana informa dels eus sofriments i demana que intercedeixin davant d'August per que l perdoni. indirectament totes les cartes estabn dirigides a August al queal adula i elogia sense pudor.
Amb el dolor la seva inspiració ara es torna sincera mes sentida.
Seneca
Als darrers anys de la seva vida, retirat ja de la cort de Nero, seneca escriu le ssevss cartes a Lucili un jove amic seu de la ordre dels cavallers, que mostrava aficio per la fiolosofia i escivia llibres. Seneca li brinda consells per avconseguir el cmai dela virtut
Les cartes son 124 algunes bastant llargues

No hay comentarios:

Publicar un comentario