jueves, 18 de junio de 2009

Cai Juli Cesar (Vida i obra)


Caius Juli Cesaar va nèixerr l'any 100 a C. Pertanyia a una família patricia que pretenia descendirt de Iulusfilll d'Ennees. Va fer carrera política després d'allistar-se molt jove ales files del partit popular

L'any 60 aC va formar el primer triunvirat amb Pompeu i Cras i l'any 59 va ser anomenat cónsol i desprrés pro-pretor a la Gal·lia. Primer va conquerir tota la Gal·lia i despres va emprendre la guerra civil contra Pompeu al qual va derrotar finalment a la batalla de la Farsalia. Va ser anomenat dictador i desprès va ser assessinat l'any 48 per una conjuració.

  • Comentarii de bello gallico (guerra de les galies) 7 llibres: tracta del aguerra duta a terme a les galies , la principal font d'informació eren els diaris deles operacions miliars. Es una apologia personal però amaga els seus fracassos, i fa justicia als seus soldats i als enemics.

  • Comentarri de bello civili(guerra civil) 3 llibres; narra els fets de la guerra civil, les fonts son les mateixes que per la guerra de les galies però aquí la seva intenció es justificar la seva actuació i donar la culpa al senat i a l'aristocràcia d'haver fomentat la guerra .

Els comentaris son un model de narració històrica

  • Cesar es un purista d ela llengua, evita paraules vulgars, arcaiques o poetiques
  • Narració viva sense descripcions excrtenses ni reflexions morals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario