viernes, 19 de junio de 2009

La poesia didàctica

La poesia didàctica

Origen i primeres manifestacions:

L'èpica didàctica segueix a Grecia dues linies diferenciades que serviran de model a l'èpica llatina,

L'èpica de contingut utilitari: ensenyament de regles pràctiques per les actrivitats de la vida, incloent la vida moral

L'epica de contingut científic sobre matèries llunyanes o abstractes.

Primeres manifestacions:

Es poden trobar a elements populars antics trasmesos oralment de pares a fills en forma de proverbis i predicciosn, freferits sobre tot a activitats agricoles, i formules màgiques.

Els primers autors dels que coneixem alguna obra enquadrable en el genere didàctic son Enni, Cató.

Enni - Hedyphagetica - guia de les especialitats gastronòmiques dels diferents països del que es conserva un ffragment.
Obra escrita en hexàmetres que es una paròdia de l'estil homèric

Cató - Sententiae i Carmen de moribus, dedicada a la educació del seu fill, en formes metrica senzilla i amb la mateixa finalitat memoristica dels antics proverbis, exposa ensenyaments morals acumulats per la saviesa popuilar de els successives generacions.

Lucreci

Virgili

Ovidi

Poete didactics menors

A mes dels tres poetes citats ens referirem a altres produccions didactiques menors. les agrupem d'acord amb el seu contingut.

Poemes cinegetics: sobre la caça

Gracti falisc:

epoca d'August,
obra en hexametres
titol : cynegeticon
versos: es conserven 500 versos,
argument: descriu les qualitats dels gosos de caça

Olimp Nemesia

Finals del s.III d.C.
Cinegetica
es conserven uns 300
descrivien tots els tipus de caça,

Poemes geografics

Varró Atací Havia nascut a la Gal·lia Narbonense va escriure poemes epics i un poema Geografic Chorografia en el qual descrivia l'armonia de les esferes celestes parlava de les cinc zones de la terra tres deles quals considerava inhabitables.

Aetna poema anonim que forma part de l'apendix virgiliana tracta del vulcà de Sicilia i les causes del vulanisme plena d'influencia lucreciana i lluny del calor i el phatos virgilià.

Columela llibre X sobre els jardins, en el queal preten culminar l'obra de Virguili de les Georgiques, ja que Virgili no havia tractat el tem a dels jardins. els hexametres virgilians son elegants pero sense pretencions poetiques.

Rufio Fest Avie

Descriptio orbis terrae traducció dn hexametres d'un poema de Dionis d'lexandria. també ha quedat part del poema de ora maritima amb la descripcio de tiotamles costes des del Ponto euxino fins a Gibraltar,esd e gran valor hiatoric i poc valor petic, te hasbilitat i correccio formal pero li falta inspiracio i fantasia.

Poemes astronomics

Fenomens i pronostics obra epica del grec Arat va ser traduida al llati per Cicero en hexametres laltins. s'han conservat alguns fragments d'aquesta obra seva de joventut, en una reelaboració del traductor en to elevat, patetic i a vegades molt inspirat.

A l'epoca de Tiberi, Germanic, nebot de l'emperador va tornar a traduir aquesta obra dels que ens q ueden mes 700 versos ddl primer llibre i 200 del primer,. la traduccio es mes lliure, dona mes relleu als nous coneixmeents astronomic s i esta dedicada a l'emperador Tiberi

La ultima traducció d'aquesta obra la va dur a terme Avie

Manili: Marc anili va ecvriure un poema astronomic, Astronomica en cinc llibres que va b

No hay comentarios:

Publicar un comentario