viernes, 19 de junio de 2009

Precedents de la filosofia

El caracter del roma, camperol i guerrer no es gens favorable ala filosofia, els valors dels romans son eminentment practics i la filosofia que els interesa el la guia practica de la vida.
Les primeres reflexions que apareixen a la literatura romana son reflexcions sobe la vida, filosofia poular que trobem en proverbis i maximes encaminats a guiar la conducta i la vida cap una disciplina d'els costums ,
Els corrents filosofics que més exit tindran a Roma son estoicisme i epicureisme que intenten donar una solució al problema d ela vida de l'home.
Pero la fislosofia sempre tropeçara a Roma amb la resistencia dels nacionalistes que presenten el grec com a corruptor dels costums.
Es prohibeix viure a Roma a alguns filosofs epicuris i a d'altres s'els fa expulsar despres de fer conferencies amb gran exit.
Serà el cercle d'Escipió el que acabara introduint la filosofia a Roma.
Principals escoles filosofiques i els seus representants a la literatura llatina.
Pitagorisme: Segons Ciceró el pitasgorisme esta molt unit a l'orfisme i defensa la immortalitat, i el premi o el castic a l'altra vida i les successives reencarnacions.
Enni : divulga enb llati dos poemes pitagorics;
Epicharmus que rfcull la doctrina de Pitagores sobre els elements
Euhemerus: que defensa que els deus eren homes antucs i de grans merits que havien rebut honors divins pels seus merits.

Nigidi Figul: Neopitagoric contemporani de Cicero que va defensar la oposició entre anima i cos i el premi i el castic despres de la mort, es considerat l'autor d'una obra sobre Empedocles.
Plato i l'academia: Ciceró es el que mes s'acosta a la filosofia de l'academia, va ser deixeble de Antioc d'Ascalon.
Estoicisme:
El cercle d'Escipio va introduir a Roma un estoicisme basat en la moral social i politica, posa de relleu les virtuts socials, la justicia distributiva, el cojtrol de les pasions i el bon ordre de la comunitat. Els seus prinmcipals representants son Paneci i Polibi.
Epicureisme: la doctrina d'Epicur esta basada en la recerca de la felicitat humana . que busca el plaer i defuig el dolor. La filosofia epicuria va ser malentesa a Roma i atacada per Cicero, pero molt ben acceptada per les classes populars font a l'estoicisme de les classes altes.
Manlio Torcuato represetnant de les families epicurias: El seu cercle va difondre les doctrines epicuries sobre politica, teologia, etica i estetica. Siró mestre de Virgili es repreentant d'aquesta filosofia.
Cicero
Lucreci
Seneca

No hay comentarios:

Publicar un comentario