jueves, 18 de junio de 2009

Tit Livi (Vida i obra)

Va nèixer a Pàdua l'any 59 a C. de família acomodada. Va estudiar retòrica a la seva ciutat però a anar Roma per completar la seva formació literària. Va ser acceptat dins del cercle d'August malgrat les seves idees republicanes els seus. lloa a August per restablir la religió i manenir la pau. Va ser educador de Claudi.

Va passar la vida escribint l'obra cabdal de la seva vida Història de Roma a la qual va treballar 46 anys va morir a Padua tres anys després de la mort d'August.

Finalitat de l'obra: com Virgili pretén glorificar el passat, exaltar els sentiment patriòtic dels Romans i col·laborar a la renovaciói nacional d'August.

Fonts: la seva inspiració son els llibres dels Annals i de l'escriptor Polibi, no es preocupa gaire de seguir les fonts i pot resultar inexacte o exagerat en els seus càlculs. Però si que informa de els diferents opinions d'un mateix fet.

Estructura: L'obra històrica per Livi es una creació de genere literari i oratori, per aixó l'embelleix amb recursos artístics. L'obra està dividida en blocs que giren entorn d'un episodi d'interés.
Les guerres són narrades amb un estil de drama, i intercala discursos i tenen un important valor oratori

Estil: Us del Període Ciceronià però els seus són més variats i no tan simètrics com els de Ciceró la seva frase és àmplia, clara, plena de riquesa sintàctica i de gran acoloriment poètic.

Historia de Roma (Ab urbe condita): escrita en 142 llibres que començava amb la fundació de Roma fins la mort de Drus.

Els grups s'aplegaren en decades i encara que la major part de la seva obra s'ha perdut hem conservat els resums

Nomes s'han conservat els primer 10 llibres i després del 21 al 45 pero amb llacunes (un 35 llibres)

Dels llibres no conservats en tenim noticia a través dels resumens esquemàtics que es feien servir per l'escola. compendis i epitomes que van substituir la història original que estava destinada a perdre's durant l'edat mitjana.

LLibres conservats.

1ª Decada; Dels origens fins preoimera guerra samnita

Decada: segona guerra punica

4º Decada: Conquesta dela Mediterrania olriental

5ª Decada (només la meitat); Conquesta de Macedonia

Livi com els altres autors de la epoca considera la historia com un genere literari i no es preocupa de la veracitat dels fets que explica, els analistes son la seva principal font i no comproven les dades. D'altra banda exalten la gloria a Roma i als seus avantpassats encara qwuen a vegades en dubten

No hay comentarios:

Publicar un comentario