viernes, 19 de junio de 2009

Lucano


L'epica de l'edat Neroniana

La nova èpica que va neixer despres de Virgili es una epica marcada per la retorica

Lucà era nebot de Seneca i havianascurt a Cordova, va ser un jove precoç, primer era amic de Neron pero aquwest gelos del seu exit poetic el va condemanar a mort per conspiració

Obres diverses:

Poema sobre la caiguda de Troia
Epigrames
10 llibre de Silvae
1 tragedia
moltes Pantomimes

Bellum civile (pharsalia) La seva unica obra consrvada, es un poema epic del que han quedat 10 llibres i esta inacabada, potser per la seva mort,

Narra els fets d ela guerra civil entre Cesar i Pompeu, Narra totes les campanyes de Cesar, la fugida, la derrota definitiva i la mort de Pompeu.

Caracteristiques d ela Fasrsalia

Eliminació del'aparell divi: l'home, es l'unic respoonseable de les seves accions favorables o desfavorables. no hi ha invocació a les muses i nomes hi ha una elogi al'emperador.

Racionalisme: Ja no hi ha raons divines en l'acció es només l'ambició, la corrupció i l'ansia de riqueses, la que porta a la guerra, inclou també disgresions cientifiques.

Absencia d'Heroi: els personatges centrals son tres pero cap d'ells te les caracteristiques de l'heroi,

Poema o relat historic. El llibre esta escrit en forma cronologica com la que feien servir els analistes, inclou diversos discuros en boca dels personatges. per aixó esta considdrat mes com un relat que com unl poema i servia mes de model als oradors que als poetes.

Lucà retoric: Per la seva formació familiar i cultural la retorica esta present a la seva epica pero per la seva joventut la retorica neix de conviccions internes propies , d'aqui la seva inclinació patetica, colosal, cosmica tragica i macabre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario