viernes, 19 de junio de 2009

PRECEDENTS DE LA HISTORIA

1 Considerem precedents de la història els primers documents de caracter històric escrits en prosa.

1.1 Foedera Regum: Tractats dels reis amb els pobles veins, son docuemnts religioso juridics que swe signaven amb una srie de formules religioses i rituals. Tit Livi ens ha transmes el tractat entre Romans i Albans .

1.2 Actes dels magistrats Amb el titol d'Acta comentarii o libri, guardaven els arxius oficials que regfistren els aconteixements mes importants i constitueixen una font hiastorica de priemr ordre.

1.3 Libri Pontificum o Annales Maximi: Els Pontifex Hi incloien els fets mes rellevants de cada any sobretot els relacioants amb la religio i el culte public. Tamb é hi publicavern el calendari annual amb les dates del començament i del final de l'any, els dies laborables, les festes i els aniversaris. La col·ldeccio la va publicar Q. Muci Escevola i va constituir una font de noticies perls historiadors romans.

2 Documens Privats

Les families importants guardaven els documents escrits en honor dels seus avantpassats il·lustres, com una mena d'historia de la familia.

2.2 Laudationes funebres: discursos en lloança del difunt que es pronunciaven en els funerals per un membre de la familia.

2.2 Tituli imaginum: inscripcions gravades sota els retarts o mascares del difunt que contenien el seu nom, les seves getes i els carrecs que havien ocupat.

3 Naixement de la historiografia romana els Annalistes:

Les primeres noticies de Roma les van escriure els historiadors grecs, que no eren afectes a la causa romana per aixó els romans van començar a escriure la seva propia historia, ala qual van donar el nom d'Annales amb le mateix titol que els llibres dels magistrats, ja que ells també consignaven els episodis per anys.

3.1Fabi Pictor: escriu a finals del s.III els seus annals abarca des de l'arribada d'Enees fins la segona guerra punica, els primers historiadors romans escriuen en grec.
altres annalistes son: Cinci Aliment, Corneli Escipio, Postumi Albi,

4 Cató i els seu successos fils l'epoca de Sila

4. 1 Cató

4.2 Epoca dels Gracs:

Celi Antipater creador dela mografia historica, obra en set llibres sobre la 2ª guerra punica va ser elogit i consultat

Calpurni Pisó. seguidor de Cató, defensa la tradició roman, escriu una història de Roma des dels origens fins la destrucció de Cartago

Semproni Aselio: historia d eRoma en 14 llibres expressa la diferencia entre un analista i un historiador.

Marc Emili Escaure i Rutili Ruf: autobiografies,

4.3 Epoca de Sila

Valeri Anties Extensa histroia de Roma ern 70 llibres, el seu nacionalisme exacerbvat li fa exagerar els fets en favor de la gloria de Roma, va ser font de Tit Livi que a vegades comet errors per culpa seva

Claudi Quadrigari: 23 llibres partint del 389 aC. inserta discursos i cartes i es un mestres del estil narratiu.

Corneli Sisena: Historiador de la guerra civil, va ser elogiat per Salusti encara que es mostra partidari de Sila, Estuil cuidat i brillant, clar en la exposicióp i escrupulos enn precisio de dates i detalls.

Els inicis de la hsitoria son criticats per Cicero que pensa que nomes entre els seus contemporanis es pot comparar la historiografia romana amb la grega.

Els historiadors mes notables de l'epoca de Cicero son:

6 Cesar

7 Salusti

8 Tit Livi

9 La historia al segle I

Valeius Patercul: Historia de Roma en dos llibres des dels origens, s'elogia a l'emperador Tiberi i el seu ministre Sejà. Es un historiador de talent, que retrata be els personatges i abusa dels procediments retorics.

Valeri Maxim Factorum et dictorum memorabilium libri IX, es un recull d'anecdotes i ets historics agrupatsd en categories, es un gran retoric , la seva intenció es moralitzant i intenta proveir les escoles d'una serie d'exempla pdels alumnes.

Quint Curci Historia d'Alexandre el Magne en 10 llibres, recrea les grans empreses de l'heroi i els paisos sen que es desenvolupen, esl seu estil es retoric i ric en girs i termes poetics.

9.1 Tacit

10 La historia al segle II

10.1 Suetoni

Florus historia de roma o millor dit de les guerres de Roma, es un epitome de la historia de Tit Livi, es centra en les guerres de conquista. Les seves narracions estan ben teixides i ben seleccionades l'estil es florit i manierista perque pertany a la corrent dels poetae novelli

Justi Traductor de la obra de Trogo Pompei Historiae Philippicae obra en 43 llibres Jusdti en fa un elegant resum que servira de font per la historia dels pobles d'orient i dee Cartago

12 La historia als segles III i IV

12.1 Historia augusta

Colecciod e biografies de emperadors i de altres quevan voler ser-ho va ser escrita per sis autors. El model es Suetoniamb el mateix esquema biograsfic i el mateix gust per la anecdota encara que d'aqwuests es sospita que no consultaven les dades i les invetaven

12-2 Autors d'Epitomes

Abunden erls recopiladors i abreviadors d'obres passades.

Aureli Victor Liber de Caesaribus, successio de biografies, des d'august fisna Cconstanci, son bigrafies resumides de Suetoni i d'altres, el to es impersonal estan tenyides d'una capa moralitzant pero no es gens original.

Eutropi Breviarium ab urbe condita, manual d'esyil concis i rapid, en el que vol resumir tota la historia de Roma, va ser molt ben acceptat a l'edat mitjana.

12.3 Amia Marceli

No hay comentarios:

Publicar un comentario