viernes, 19 de junio de 2009

Precedents de la Epistolografia.

Precedents de la Epistolografia.

El camp de la epistolografia es molt ample i abarca missatges de tot tipus mentre tinguin un destinatari.

La primera mostra que trobem de misstage escrit esta a la Iliada en la carta que Preto entrega as Belerofont que incloia la mort del portador.

La epistolografia: Cicero defineix la epistolografia com la que escriu per informart als absents de coses que interessen.

Distingeix dos tipus de cartes:

familiare et iocosum - les familiars i divertides
severum et grave - la seriosa d'assumptes de pes.

El retor Juli Victor divideix les cartes en dos tipus, que coincideixen amb la divisió de Cicero, negotiales aut familiares i asigna a les cartes familiars caracteristiques especifiques com brevetat, claredat, i "ornato"

Distribució moderna de de les cartes:

Carta missatge: geenralment curta i presentada per missatgers.
carta intercanvi: correspondencia entre amics, decontingut molt variat.
carta tractat: exposició doctrinal de tipus filosofic o politic
carta proemi: casrtes de dedicatoria, al començament dels llibres.

Des del punt de vista estilistic distingirem entre epistoles poetiques i cartes en prosa.
Les epistoles porten un encapçalament amb el nom del remitent en nominatiu i despresd la forumal salutem dicit (generalment abreviada)
La formula pel final es generaslmetn Vale o bé ut valeas.

L'epistolografia llatina al'epoca arcaica

Les cartes apareixen molt aviat a la literatura llatina, fins i tot en el teatre, amb un tipus de formules consagrades.

2 Primeres mostres d'epistoles:

Cató Cartes al seu fill de caracter didactic i moral qque s'ha n perdut i que sstaven plenes d'instruccions i consells als que havia d'ajustar-se ern les variades situacions de la vida civil i militar.

Cornelia: mare des gracs es coneguda per la puresa del seu llenguatge, es conserven fragments d'aquestes cartes, escrites al seu fill petit, en les quals li aconsella que renuncii a la venjança si va contra l'estat i també li demana que no es presenti al tribunat perque ja ha perdut un fill.

Les cartes de Cornelia van ser les primres publicades a Roma, també sds van publicar les del seu fill Gai.

Lucili va sescriure un llibre de satires en forma epistolar, també es copnsrva el fragment d'una carta a un amic i altres cartes amb questions gramaticals i temes variats.

Catul va compondre poemes en forma epistolar encara que son considerades epigrames. i s'ha conservat una carta dirigida al seu amic Manli.

Salusti va escriure cartes a Cesar que es conserven i en les quals aconsella un pla de govern basat en la jsuticia i la honestedat, clemencia als vençuts i reconciliacio de forces socials i faccions politiques.

3 La epistola familiar

3.1 Cicero

4 L'epistola Poetica

4.1 Horaci
4.2 Ovidi

5 L'epistola Moral

5.1 Seneca

6 L'epistola literaria

6.1 Plini el Jove

7 Altres epistolografs

7.1 Fronto Nascut a l'africa i professor de Retorica, la seva producció oratoria s'ha perdut , pero s'ha conservat la seva correspondencia amb Marc Aureli i del seu germa Luci Ver dels quals va ser mestre.

7.2 Ausoni va ser un autor molt prolific que va escriure cartes en vers i en prosa, son importants le sque va escriure a San Pauli de Nola i a Simmac.

7.3 Simmac: es el darrer orador pagà, les seves cartes es publiquen en 10 llibres, el seu model literari es Plini , es conserven moltes cartes seves dirigides a l'emperador Teodosi i també a molts amics politics i escriptors de l'epoca.

8 L'epistolografia cristiana

Entre els autors cristians que cultiven aquesta modalitat literaria trobem als seguents:

8.1 S. Cebria. que escriu als seus fidels traactant els problemes que de la esglesia

8.2 San Geroni, exposa arguments ascetics i teologics etc.

8.3 San Agusti, escriu cartes qu eson petits tractatrs teologics i cartes entre San Agusti i San Geroni

8.4 Sidoni Apolinar Va erscriure poermes, panegirtic s i a mes 147 cartes publicades, les cartes escrites a l'estil de Plini toquen cada una un tema monografic i estan artisrticament elaborades.

1 comentario:

  1. Maria Fernanda Soy el cantautor italiano NINO MINIERI nacido en NOLA.He vivido en barcelona desde el 1982 al 1987 teniendo gran exito con mis canciones.Me gustaria saber se SAN PAULI' DE NOLA..recibi o escribi' cartas con San Agostino...Yo se que San Pauli' de Nola fue elegido SACERDOTE en la iglesia de Barcelona,el vivi con su amiga Therasya en Barcelona por 4 anos,Tuvieron un hijo de nombre CELSO que se murio' despues de 8 dias. Me gusta saber noticias sobre lo que hizo en Catalunya San Pauli' de Nola ciao con amistad Nino Minieri http://www.youtube.com/user/ninominieri

    ResponderEliminar