viernes, 19 de junio de 2009

Sex Properci


originari d’Umbria va neixer cap a l’any 50 ers va donar a coneixer amb le seves elegies i va entrar al cercle de Mecens va morirl’any 15 aC.

Va escriure 4 llibres d’elegies la seva musd inspiradora es Cintia, per les noticies qu en dona en els seus versos Cintia era de carácter irascible, capritxosa amant del diner i de les joies, de costums lliure i molt maca. Els seus amors van pasar per ujna etapa joiosa i una altra plena de baralles i reconciliacios fins la ruptura final.

Llibre I 22 elegies d’exaltacio amorosa, de gelosia amarga, i infidleitats
Llibre II s’obre amb una peça dedicada al ministre d’August, ell no vol cantar les gestes siuno nome l’amor
Llibre III a la primer elegia afianrma seguir les passes de Calimac amb la lira elegiaca i en la III afirma que un somni li va mostra que els eeu cami era la poesia amorosa.
Llibre IV s’inspira en la poesia civil i patriotica, canrta els humils origens de Roma comparant-los amb la grandiositat actual, les histories heroiques que voregen l’estil èpic i també elgies amoroses. Tanca el llibre la elegia 7 amb un nou cant a l’amor coniugal

Poeta d’estil molt personal, apassionat i erudit, que integra la mitologia al desenbvolupametn poetic, renova la llengua poetica, on conviouen termes arcaics i solemnes i altres de llenguatge col·loquial el seu estil es obscur per les hiperboles i parafrasis es preciosista i a la vegada vigoros i expressiu,

No hay comentarios:

Publicar un comentario